Is het geld van Manchester United weggegooid?

Erik ten Hag is nog maar net begonnen.
Elk seizoen biedt een kans om te leren, maar Manchester United fans vragen zich nu al bijna een decennium af wanneer deze leercurve eindigt. Niet lang geleden klaagden ze over het gebrek aan visie bij de club. Die visie kwam met de komst van Erik ten Hag. Hij kwam met een duidelijke filosofie en durfde het aan om de grootste prima donna van het voetbal, Cristiano Ronaldo, uit te dagen.
Afgelopen seizoen, na als derde te eindigen, realiseerden de supporters zich dat de club dringend investeringen nodig had om te strijden voor het kampioenschap. De investering kwam; United behoort tot de top drie grootste uitgevers in de Premier League deze zomer.
€235 miljoen euro uitgegeven
Vier wedstrijden in het huidige seizoen hebben ze al hun eerste les geleerd: een investering van meer dan €235 miljoen euro was niet genoeg om het team te herstructureren. Ze hebben nog meer investeringen nodig.
Maar is ons niet verteld dat United dit seizoen behoorlijke versterkingen heeft gehaald? Mason Mount kwam met veel bombarie, de onvermoeibare drukzetter die bekwaam is in de aanvallende zone, met een talent voor het creëren van kansen en af en toe een doelpunt. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vermoeide benen van Christian Eriksen. Rasmus Hojlund, een jong, ruw en veelbelovend talent uit Denemarken, kwam Antony Martial vervangen, een spits wiens rendement aanzienlijk is verminderd.
Het raadsel genaamd David de Gea werd eindelijk opgelost. United verving de Spaanse doelman door de Kameroense Andre Onana en naar algemene consensus voelt Onana zich comfortabeler dan De Gea in het doel, waardoor spelen vanuit de verdediging nu een echte optie is.
Deze transfers klinken in theorie goed. Maar het spel werkt zelden op deze simpele rekenkundige manier, en planning is cruciaal. Maar je hebt ook een beetje geluk nodig; Manchester United had dat helaas niet. Het seizoen is in volle gang, maar nog steeds klopt het niet, en wat verbijsterend is, is dat ze nog steeds versterkingen nodig hebben op bijna elke positie, zelfs op de posities waar ze deze zomer al versterkingen hebben toegevoegd.
Mount presteerde de eerste twee wedstrijden ondermaats en terwijl de club hoopte dat hij de touwtjes in handen zou nemen op het middenveld, blesseerde de Engelse middenvelder zich. Tegen Nottingham Forrest ging Man Utd terug naar Christian Eriksen en hoewel hij het team verdedigend kwetsbaar maakte, toonde de Deen dat hij nog veel te bieden heeft in de aanvallende fase. Hojlund is uitgeschakeld door een blessure.
Manchester United in de middenmoot
Manchester United heeft tot nu toe vier wedstrijden gespeeld, waarvan er twee zijn gewonnen en twee verloren. Als het geluk ook maar een beetje naar de andere kant op was gegaan in één van de twee overwinningen, hadden ze misschien alle drie de wedstrijden verloren. Geen van de overwinningen was overtuigend. In plaats van overtuigend te winnen tegen teams die waarschijnlijk tegen degradatie vechten, kwamen ze met moeite tot een overwinning. Tegen Arsenal liep het team van erik ten Hag ook op tegen een flinke deceptie (3-1 verlies), waardoor United nu op de elfde plaats staat in de premier league ranglijst, jawel, in de middenmoot.
De enige vraag die nu nog gesteld moet worden is: hoe ver is het team verwijderd van hun uiteindelijke vorm om serieus de hegemonie van hun stadsrivalen uit te dagen? Misschien een lichtjaar achter? Of is het slechts een kwestie van tijd voordat het lot ingrijpt en alles op zijn plaats valt?
Misschien is de enige les hier dat er geen toverstaf is die een decennium van nalatigheid in één of twee seizoenen kan omkeren. En eerlijk gezegd weten Manchester United fans dit beter dan wie dan ook, anders zouden ze nog steeds niet de anti-Glazer spandoeken in Old Trafford tonen nadat de club deze zomer een recordbedrag heeft uitgegeven.
Ze weten dat er geen wondermiddel is dat de apathie van de eigenaren die de club naar dit punt hebben gebracht, kan genezen. Maar denken ze echt dat een verandering van eigenaar hun lot zal veranderen? Ze hoeven niet verder te kijken dan Chelsea om te begrijpen dat het ook slechter kan worden.
Waarde Manchester United gekelderd
Ondertussen is de waarde van Manchester United op de beurs afgelopen dinsdag met een enorme 700 miljoen euro gekelderd na berichtgeving dat de geplande verkoop van de club van de baan was. Hierdoor verloor het aandeel van The Red Devils bijna een vijfde van zijn waarde.
De Glazer Group, eigenaar van het grootste deel van de club, heeft al enige tijd gezocht naar potentiële kopers. Zowel Jim Ratcliffe als sjeik Jassin Ben Hamad al-Thani toonden interesse. Echter, recente berichten van Britse media suggereren dat de club niet meer te koop is. Terwijl de Glazers een prijskaartje van ongeveer tien miljard euro hanteren, waren Ratcliffe en Ben Hamad al-Thani bereid om dichter bij de zes miljard te bieden.
Deze speculaties over de ingetrokken verkoop hadden een grote impact op de aandelenmarkt. In slechts één dag zakte het aandeel van Manchester United met 18,22% op de New York Stock Exchange. Dit markeert de sterkste daling sinds de club in 2012 naar de beurs van New York ging.