Kloppen van Gaal’s beweringen dat Messi’s WK-winst ‘vooropgezet’ was?

vgaal

Negen maanden geleden verloor Nederland van Lionel Messi en Argentinië in een bittere kwartfinale die eindigde in 2-2 en beslist werd met strafschoppen. Maandag beweerde Louis van Gaal, dat het verlies onderdeel was van een samenzwering om Messi de Wereldbeker te bezorgen.

“Ik wilde er eigenlijk niet veel over zeggen,” vertelde Van Gaal aan het Nederlandse medium NOS tijdens de Eredivisie Awards. “Als je ziet hoe Argentinië hun doelpunten maakte en hoe wij de onze maakten, en hoe sommige Argentijnse spelers te ver gingen zonder bestraft te worden. Ja, dan denk ik dat het allemaal vooropgezet was.”

De verslaggever vroeg Van Gaal om verduidelijking. “Ik meen alles wat ik zeg,” antwoordde Van Gaal.

“Dat Messi wereldkampioen moest worden?”, vroeg de verslaggever.

“Dat denk ik wel, ja,” zei Van Gaal.

Hoewel hij niet veel wilde uitweiden, had Van Gaal veel te zeggen. Het is duidelijk dat hij die nederlaag nog niet verwerkt heeft, wat in zekere zin normaal is gezien de inzet, maar ook wat vreemd is: de 72-jarige Van Gaal is gewend aan zowel successen als nederlagen op grote momenten.

Van Gaal heeft gedurende zijn carrière als manager voor clubs als Ajax, FC Barcelona, Bayern München en Manchester United 19 titels gewonnen. Hij heeft Nederland tweemaal gecoacht tijdens een WK, eerst in 2014 en recentelijk in Qatar. Maar het lijkt erop dat Messi’s triomf in het Midden-Oosten permanent in Van Gaal’s geheugen is gegrift. Messi werd zijn aartsvijand. Argentinië en Messi versloegen Nederland ook in een halve finale van het WK 2014.

Naar elke redelijke maatstaf zijn Van Gaal’s beweringen belachelijk. Maar laten we ze analyseren, gewoon om elke geldigheid uit te sluiten.

De doelpunten

‘Maar als je kijkt hoe Argentinië hun doelpunten maakte en hoe wij de onze maakten…’ Het eerste doelpunt van Argentinië in de kwartfinale kwam in de 35e minuut. Het is een doelpunt dat voor altijd in de annalen van het Argentijnse voetbal zal staan. Messi’s no-look pass naar rechterverdediger Nahuel Molina splitste zes Nederlandse spelers, voordat Molina behendig de bal langs doelman Andries Noppert tikte. Het was de belichaming van Messi’s kunnen en het eerste gat in Van Gaal’s argument. Er waren geen duistere krachten aan het werk.

Nederland kreeg weer een tegendoelpunt in de 73e minuut. Argentinië kreeg een strafschop nadat Marcos Acuña in het strafschopgebied werd neergehaald door Denzel Dumfries, en Messi benutte zijn derde strafschop van het WK. Argentinië kreeg in totaal vijf strafschoppen in zeven wedstrijden, en hoewel de strafschop tegen Dumfries aan de ene kant, discutabel was, was het ook vrij duidelijk. Acuña lokte Dumfries met een snelle beweging. De achterste voet van Dumfries raakte Acuña net genoeg. Strafschop.

‘Argentijnse spelers gingen over de schreef en werden niet bestraft.’

Van Gaal heeft hier een punt. In de 88e minuut en na twee opeenvolgende agressieve tackles, schoot de Argentijnse middenvelder Leandro Paredes de bal richting de Nederlandse bank. Dit veroorzaakte een opstootje tussen de teams, en Paredes kreeg een gele kaart. Seconden eerder ging zijn late tackle op Nathan Aké onbestraft.

Dat gezegd hebbende, het was een pittige en fysieke kwartfinale. Spelers van beide teams gebruikten psychologische spelletjes en provocaties om een voorsprong te krijgen of om de tegenstander te intimideren. Er waren geen lieverdjes in deze wedstrijd. De Spaanse scheidsrechter Antonio Mateo Lahoz werd bekritiseerd door spelers van beide teams en vervolgens door toernooi-officials naar huis gestuurd.

oranje-argentinie

“We waren bang voor de wedstrijd omdat we wisten wat dit was,” zei Messi na de wedstrijd. “Ik denk dat de FIFA hierover moet nadenken, ze kunnen geen scheidsrechter als deze aanstellen voor zulke belangrijke wedstrijden, voor zo’n cruciale wedstrijd, een scheidsrechter die niet opgewassen is tegen de taak.”

‘Ja, dan denk ik dat het allemaal vooropgezet was.’

Als het WK van 2022 geënsceneerd was voor Messi en Argentinië om te winnen, hebben de scenarioschrijvers een duister gevoel voor humor. Argentinië werd in hun openingswedstrijd van de groepsfase met 2-1 vernederd door gastheer Saoedi-Arabië.

De druk was meteen vol op Messi en zijn teamgenoten na één van de meest verrassende uitslagen in de WK-geschiedenis. Argentinië vervolgde met overwinningen op Mexico, Polen, Australië, Nederland, Kroatië en natuurlijk in een spannende finale tegen Frankrijk.

Het WK van 2022 was omstreden, niet alleen vanwege het mensenrechtenrecord van Qatar en overtredingen bij de bouw van de infrastructuur die nodig was voor het toernooi, maar ook vanwege de samenzwering en omkoping die nodig waren om het daar in de eerste plaats te krijgen. Misschien had Van Gaal dat in gedachten toen hij deze bewering deed.

Strafschoppen

Bij het overwegen hiervan ligt de natuurlijke focus op de eerder genoemde vijf strafschoppen die Argentinië kreeg gedurende het toernooi. Sommige waren duidelijker dan andere, maar zoals zoveel strafschopsituaties, waren ze ook zeer subjectief.

Argentinië’s eerste kwam tegen Saoedi-Arabië, toen de VAR oordeelde dat Paredes werd vastgehouden en in het strafschopgebied naar de grond werd getrokken na een hoekschop. Messi scoorde vanaf de stip, maar Argentinië verloor die wedstrijd.

In Argentinië’s tweede groepswedstrijd tegen Polen, greep de VAR opnieuw in om Argentinië een strafschop toe te kennen, omdat de Poolse doelman Wojciech Szczęsny een voorzet bedoeld voor Messi verkeerd inschatte en per ongeluk de Argentijnse aanvoerder in het gezicht raakte. Een harde beslissing, maar niet eentje die Argentinië zelfs nodig had om te winnen, aangezien Szczęsny de strafschop redde en Argentinië twee keer scoorde en met 2-0 won.

Kroatie

De strafschop tegen Kroatië was wellicht de meest controversiële van de vijf strafschoppen van Argentinië. Julian Alvarez tikte de bal voorbij de Kroatische doelman Dominik Livaković, die vervolgens in botsing kwam met de aanvaller van Manchester City. De scheidsrechter gaf een strafschop en gebruikte de VAR niet om zijn beslissing te controleren.

wk02022

Degenen die geloven dat het geen strafschop was, zien een doelman, Livaković, die zijn positie behoudt en wordt omvergelopen door de aanvaller. Aan de andere kant kreeg Livaković niet eens het kleinste tikje tegen de bal, die het doel in zou zijn gerold als deze niet was weggewerkt door de Kroatische centrale verdediger Dejan Lovren. Het is een lastige beslissing, maar zeker niet eentje die schreeuwt van “vooropgezet”.

De Finale

Tenslotte verdiende Angel Di Maria een strafschop in de finale tegen Frankrijk. Deze was echt de zwakste strafschop die Argentinië kreeg toegekend, maar de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak twijfelde geen seconde. In een wedstrijd zo chaotisch als de finale, gaan we echt één lichte beslissing nemen als aanwijzing voor voorbedachte rade?

Voormalig Frans international Patrice Evra reageerde op de uitspraak van Van Gaal. “Messi droeg Argentinië,” zei hij. “Mensen zeggen dat Messi het WK won omdat hij vijf strafschoppen scoorde. Ik zeg, probeer die strafschoppen zelf maar eens te scoren.”

Van Gaal zat er flink naast om te suggereren dat het WK was gemanipuleerd in het voordeel van Messi en Argentinië. Zijn opmerkingen hebben weinig inhoud en zijn reputatie is hierdoor behoorlijk geschaad.