wim-jonk

De controverse omtrent FC Volendam zal een nieuw hoofdstuk beleven in Zeist op woensdag 7 februari, meldt De Telegraaf. FC Volendam heeft een dringende arbitragezaak ingediend tegen ex-hoofdtrainer Matthias Kohler en de voormalig technisch manager van het profvoetbal, Wim Jonk.

Eis van tienduizenden euro’s

De club eist een substantieel bedrag van tienduizenden euro’s van dit duo. Op het terrein van de KNVB zullen arbiters zich over ruim een week buigen over de vraag of Jonk en Kohler, die op 1 december een gezamenlijke verklaring ondertekenden, daarmee hun intentie toonden om hun contract met FC Volendam per direct te beëindigen. Zowel de eisende partij (FC Volendam) als de gedaagden (Jonk en Kohler) houden hun schriftelijke verklaringen en verdedigingen, die bij de arbitragecommissie zijn ingediend, dicht bij de borst. Echter, gesprekken in en rond Volendam geven aan dat men op 7 februari een spectaculaire zitting verwacht.

Succes bij Volendam

Het dorp is al wekenlang intern verdeeld. Aanvankelijk werden de ontslagen voorzitter Jan Smit en Jonk op handen gedragen. Dit duo zag toe hoe FC Volendam onderaan de Keuken Kampioen Divisie bungelde, nam in 2019 het initiatief en slaagde erin om binnen drie jaar de club naar de Eredivisie te promoveren en het stadion weer vol te krijgen. Bovendien wist FC Volendam zich in het eerste seizoen in de hoogste Nederlandse competitie te handhaven. De merchandise inkomsten, die meer dan vertienvoudigd waren, waren het bewijs van het succes van Volendam.

De stemming sloeg echter om. Documenten suggereren dat de raad van commissarissen (rvc) het bestuur bijna een jaar lang herhaaldelijk duidelijk maakte dat ze af wilden van Team Jonk. Jan Smit en zijn medebestuursleden wilden echter niet de beslissing nemen om de succesvolle coach Jonk en zijn team te ontslaan. Op 30 november 2023 ontsloeg de rvc, geleid door Jaap Veerman, het bestuur van Smit officieel vanwege vermeend financieel wanbeleid. Er gaan echter geruchten dat de werkelijke reden was dat het bestuur weigerde Team Jonk te ontslaan. Vervolgens werd rvc-voorzitter Veerman benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter.

Financiële of andere redenen

Tijdens de arbitragezaak zullen volgens insiders vraagtekens worden geplaatst bij de financiële redenen die werden aangevoerd om het bestuur te ontslaan. Het bestuur onder leiding van Smit verklaarde tijdens meerdere presentaties dat het lopende seizoen zou eindigen met zwarte cijfers en een positief eigen vermogen, mede dankzij inkomsten uit transfers. Jaap Veerman stelt echter dat deze transfers niet op de begroting mogen staan.

De financiële wanorde, zoals door de raad van commissarissen (rvc) beschreven, in combinatie met geruchten in het dorp dat Team Jonk, FC Volendam financieel zou willen benadelen, maakte van Jonk, met een indrukwekkende voetbalcarrière achter de rug bij clubs als FC Volendam, Ajax, PSV, Internazionale, en het Nederlands elftal, het mikpunt van kritiek. Ironisch genoeg is het echter FC Volendam zelf, vertegenwoordigd door advocaat Steven Palm van Windt Le Grand Leeuwenburgh tijdens de spoedarbitragezaak, die financiële eisen stelt. Bovendien hebben de leden van Team Jonk al enige tijd hun salaris niet ontvangen.

Schadevergoeding

De eis voor schadevergoeding komt voort uit de perceptie van de club dat het statement van Team Jonk op 1 december, waarin solidariteit werd betuigd met het ontslagen bestuur, gelijkstaat aan een ‘opzegging zonder inachtneming van de opzegtermijn’. Als gevolg daarvan eist FC Volendam een schadevergoeding, die in dergelijke gevallen doorgaans overeenkomt met het salaris dat de werknemers zouden hebben ontvangen indien de opzegging volgens de regels was verlopen: voor zowel Jonk als Kohler betreft dit tienduizenden euro’s.

Dit standpunt is gebaseerd op de kop van het statement van Team Jonk, die stelt: ‘Wij stappen op bij FC Volendam. Wij gaan stoppen bij FC Volendam’, gevolgd door een tekst waarin wordt uitgedrukt dat ‘onze emmer is overgelopen na de persconferentie van rvc-voorzitter Jaap Veerman. Na dit toneelstuk vol tegenstrijdigheden, halve waarheden en volle leugens rest ons niets anders dan dit besluit’. Desondanks zullen Jonk en Kohler, naar verluidt, tijdens de arbitragezaak proberen de arbiters ervan te overtuigen dat er van een (directe) opzegging geen sprake was.

Jaap-Veerman

Het gebruik van het woord ‘gaan’ in het statement wordt gezien als cruciaal. Bronnen binnen Volendam onderstrepen dat Jonk en Kohler, vertegenwoordigd door Joost Quant van Galatea Advocaten, inderdaad niet van plan waren hun contract, dat loopt tot de zomer van 2026, te respecteren, tenzij de ontstane kwesties konden worden opgelost. Dat FC Volendam het statement oorspronkelijk ook niet interpreteerde als een opzegging, lijkt bevestigd te worden door een uitspraak van Jaap Veerman. Voor hem was het vertrek van Kohler op dat moment nog geen vaststaand feit. Bovendien zat de trainer nog ‘gewoon’ op de bank tijdens de daaropvolgende wedstrijd tegen PEC Zwolle op 2 december 2023. Het is opmerkelijk dat Veerman, ná het betreffende statement, in het Noordhollands Dagblad vermeldde nog geen officiële opzegging te hebben ontvangen.

Tegenvordering Jonk en Kohler

Nadat Jonk en Kohler door hun club voor de arbitragecommissie waren gedaagd, dienden zij een tegenvordering in. Ze eisen dat hun ontslag wordt ingetrokken, dat de vordering van FC Volendam als ongegrond wordt beschouwd, en dat de club alsnog aan zijn verplichtingen voldoet, inclusief de uitbetaling van (het restant van) de prestatiebonussen voor het handhavingsjaar, zoals toegekend door het voormalige bestuur. Jonk heeft reeds een bedrag van 50 duizend euro ontvangen voor het langer in de Eredivisie blijven, maar volgens bevestigingen van enkele ex-bestuursleden in de arbitragedocumenten zou dit bedrag verdubbeld worden bij het behalen van een bepaalde winst uit transfers.

Alleen maar verliezers

Ongeacht de uitkomst van de arbitragezaak, is het duidelijk dat deze situatie alleen maar verliezers kent. Met nog zestien speelronden te gaan staat FC Volendam op een gedeelde laatste plaats in de Eredivisie, zeven punten verwijderd van de veilige vijftiende plek, waardoor de dreiging van degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie reëel is.

Op vragen hierover reageert FC Volendam terughoudend. Bestuursvoorzitter Jaap Veerman, die ten tijde van het vertrek van het vorige bestuur en het statement van Team Jonk nog de voorzitter van de rvc was, heeft na overleg met advocaat Steven Palm besloten niet te reageren zolang de zaak nog onder de arbiter ligt. “Na overleg met Steven Palm, onze advocaat, hebben we besloten niet te reageren zolang de zaak onder de arbiter is”, verklaart Veerman.