Quincy Promes op verzoek van Nederland gearresteerd in Dubai

quincy

De Nederlandse profvoetballer Quincy Promes is woensdag in Dubai gearresteerd op verzoek van Nederland, zo bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie die avond. De aanhouding hangt samen met een Nederlands verzoek tot uitlevering vanwege een lange gevangenisstraf die de 32-jarige Amsterdammer in Nederland moet uitzitten vanwege zijn betrokkenheid bij drugshandel en een steekincident met een neef op een feestje. Voor deze misdrijven werd hij door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot respectievelijk zes en anderhalf jaar gevangenis.

Promes verbleef al enige tijd in Dubai na een trainingskamp met zijn club Spartak Moskou. Bij de grenscontrole op het vliegveld werd hij aangehouden en kon hij niet terugvliegen met de club naar Rusland, omdat hij betrokken was bij een auto-ongeluk in het land. Hij zou na een botsing zijn doorgereden.

Na zijn arrestatie en latere vrijlating werd Promes gespot terwijl hij feestvierde in een club in Dubai met zijn nieuwe vriendin, de Amerikaanse rapper DreamDoll, wiens echte naam Tabatha Robinson is. Hij bracht ook een rapnummer uit waarin hij spot met de Nederlandse autoriteiten en zijn eigen rechtszaken.

Ondanks dat het leek alsof Promes niet uitgeleverd zou worden en Rusland zich van hem distantieerde, hebben recente berichten uit Rusland aangegeven dat hij mogelijk terug mag keren naar Spartak Moskou.

Intense onderhandelingen tussen Nederlandse en Dubai autoriteiten vonden plaats de afgelopen dagen, mogelijk gemaakt door een uitleveringsverdrag dat beide landen in 2021 sloten na de arrestatie van de crimineel Ridouan Taghi in Dubai. Door dit verdrag kan Promes nu mogelijk aan Nederland worden overgedragen.

Vanwege dit verdrag, dat in artikel 17 de vertrouwelijkheid van uitleveringsprocessen waarborgt, heeft het Openbaar Ministerie een radiostilte gehouden en zal het geen verdere details vrijgeven om het lopende onderzoek niet te verstoren.

Promes, die voorlopig onder huisarrest stond, is na een zogenoemde Red Notice van Nederland – een internationaal verzoek om een persoon aan te houden op basis van een arrestatiebevel – nu in een gevangenis geplaatst. Hij kan nog bezwaar maken tegen de uitlevering, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten hun eigen wetgeving toepassen bij arrestatiebesluiten.