Sangenkuil Ajax waarin niemand zijn leven zeker is

Volgens Valentijn Driessen is er een intense bestuurlijke strijd binnen Ajax. In zijn column voor De Telegraaf benadrukt hij de rol van Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen, in wat lijkt op een ongekende strijd om macht binnen de club uit Amsterdam.
Tijdens de recente 6-0 nederlaag van Ajax tegen Feyenoord in De Kuip, waren Edo Ophof en Pim van Dord, leden van de bestuursraad, aanwezig. “Ophof en Van Dord bevinden zich midden in een heftige bestuurlijke strijd bij Ajax”, aldus Driessen. “Als vertegenwoordigers binnen de bestuursraad, die 73 procent van de aandelen in handen heeft, zijn deze twee oud-spelers van het eerste team in conflict met Van Praag.”
Van Praag heeft te snel actie ondernomen tegen Kroes
Driessen merkt op dat een aantal leden van de vereniging van mening is dat Van Praag te snel actie heeft ondernomen tegen Kroes en ten onrechte Mosman, Van Oevelen en Schlick heeft beschermd, terwijl zij volgens hem verantwoordelijk zijn voor chaos op verschillende vlakken binnen Ajax, variërend van sportieve prestaties tot organisatorische en financiële problemen. Ondanks het aantoonbare falen van deze commissarissen, blijft Van Praag hen steunen en weigert hij ze te ontslaan.
Verder draagt Driessen aan dat deze commissarissen, samen met de al vertrokken Pier Eringa en Jan van Halst, een aandeel hebben in beslissingen zoals het aantrekken van Sven Mislintat, Maurits Hendriks, en Alex Kroes, bekend als ‘aandelengoochelaar’, en in de uitgave van 115 miljoen euro aan transfers voor spelers van twijfelachtige kwaliteit, evenals het aangaan van twee leningen ter waarde van 40 miljoen euro voor voldoende liquide middelen.
Veel leden willen Alex Kroes terug
De bestuursraad, als grootaandeelhouder, staat voor de keuze om deze impasse te doorbreken en mogelijk actie te ondernemen tegen de leden van de Raad van Commissarissen. De komende Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) zal mogelijk uitsluitsel bieden, waarbij Van Praag voornemens is Kroes definitief te ontslaan. “Veel leden willen Kroes terug, terwijl Van Praag op zoek is naar een nieuwe directeur”, schrijft Driessen. Hij wijst op de centrale rol van Ernst Boekhorst, voorzitter van de bestuursraad, in deze machtstrijd, vergelijkbaar met de situaties tijdens de fluwelen revolutie rond Johan Cruijff.
Driessen suggereert dat Boekhorst zich in een moeilijk parket bevindt, verscheurd tussen loyaliteit en het nemen van actie tegen Van Praag, die hem had aanbevolen voor zijn huidige positie. Terwijl Boekhorst zich gedeisd houdt, circuleert er een brief onder de leden over de bestuurschaos, ondertekend door bestuursraadslid Christian Visser, waarmee de interne onrust binnen Ajax eens te meer wordt onderstreept. Dat is de slangenkuil Ajax waarin niemand zijn leven zeker is.