Europees Hof Van Justitie Schrapt Fifa-Regels: Toekomst van Voetbaltransfers Onzeker

Lassana Diarra
Het Europese Hof van Justitie heeft de Fifa-regels rondom afkoopsommen voor voetballers die hun contract voortijdig beëindigen ongeldig verklaard, waardoor het bestaande transfersysteem in het voetbal op losse schroeven komt te staan.
Een Slepend Geschil Beslecht
Deze uitspraak vormt een voorlopig einde aan een langlopend geschil tussen de Franse oud-voetballer Lassana Diarra, gesteund door de internationale spelersvakbond Fifpro, en de wereldvoetbalbond Fifa. De mogelijke gevolgen van de uitspraak zijn nog niet volledig duidelijk, maar het is aannemelijk dat de positie van zowel spelers als trainers wordt versterkt, omdat zij makkelijker van club kunnen wisselen. Tegelijkertijd zouden clubs gemakkelijker afscheid kunnen nemen van tegenvallende spelers. Ook de machtspositie van voetbalorganisaties als Fifa en Uefa komt hiermee onder druk te staan.
Vergelijking Met Het Bosmanarrest
De recente uitspraak roept herinneringen op aan het Bosmanarrest uit 1995. Voor dat arrest konden clubs een transfersom vragen voor een speler die vertrok, zelfs als zijn contract was afgelopen. Het Europese Hof maakte daar een einde aan, waardoor spelers sindsdien aan het einde van hun contract gratis van club kunnen veranderen.
De Zaak-Diarra
Lassana Diarra speelde in 2014 bij Lokomotiv Moskou, waar hij een conflict had met de coach en weigerde te trainen, wat door de club als contractbreuk werd beschouwd. Enkele maanden later vond Diarra een nieuwe werkgever in het Belgische Charleroi. Maar omdat hij eenzijdig zijn contract had opgezegd, legde de Fifa hem een boete van 10,5 miljoen euro op. Bovendien weigerde de Russische voetbalbond het noodzakelijke transfercertificaat af te geven, waardoor Diarra een jaar lang werkloos was. Hierop daagde hij de Fifa-regels voor de rechter.
De Fifa wordt volgens vaste jurisprudentie beschouwd als een entiteit die zich moet houden aan de EU-regelgeving. De advocaat-generaal van het Europese Hof, wiens advies vaak bepalend is voor het vonnis, stelde eerder dit jaar al dat de behandeling van Diarra als EU-burger in strijd is met de Europese regels voor mededinging en het vrije verkeer van personen.
Vrijheid van Beweging in het Geding
Binnen de Europese Unie hebben werknemers het recht om vrij te bewegen en hun baan op te zeggen. Voetballers daarentegen kunnen te maken krijgen met hoge boetes en schorsingen wanneer zij hun contract verbreken. De uitspraak van het Europese Hof zou betekenen dat clubs voortaan minder hoge transferbedragen ontvangen voor spelers die vertrekken, wat mogelijk nadelig is voor kleinere clubs, zoals die in Nederland.
Gevolgen Voor Nederlandse Clubs
De financiële kloof tussen de grote vijf competities (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk) en de rest van Europa is grotendeels het gevolg van de verschillen in tv-gelden. Het huidige transfersysteem helpt om de verschillen enigszins te verkleinen, omdat een deel van vooral de Engelse tv-gelden via transfersommen naar clubs in kleinere landen zoals Nederland, België en Portugal vloeit. Mocht de transfermarkt instorten door het wegvallen van dit systeem, dan kan het voor Nederlandse clubs nog moeilijker worden om op Europees niveau competitief te blijven.
De Toekomst van het Transfersysteem
Naar verwachting zal er de komende weken een internationaal overleg plaatsvinden om, in aanloop naar de transferperiode in januari, een alternatief transfersysteem op te zetten. Er wordt gespeculeerd over de mogelijkheid om verschillende transferregimes te creëren voor binnen en buiten de EU, maar het is de vraag of dat in de praktijk werkbaar zal zijn.
Met de uitspraak van het Europese Hof komt het bestaande voetbaltransfersysteem onder druk te staan, en de gevolgen kunnen ingrijpend zijn voor zowel spelers, clubs als bonden. De voetbalwereld bevindt zich op een keerpunt, en de komende maanden zullen bepalend zijn voor de toekomst van transfers in het Europese voetbal